Archívum - Hírek 2009

Idősek napja 2009/Képek a rendezvényről»
2009. december 11.

2009. december 11-én délután került sor a már hagyománynak tekinthető Idősek Napi rendezvényre. Szépkorú vendégeinket Ostorházi István polgármester úr köszöntője után a Hársfavirág népdalkör szórakoztatta. Az ünnepséget végül a házi kenyerek, a finom vacsora és a nótaszó koronázták meg.
A Hársfavirág Népdalkör Idősek Napi köszöntője:
„A Kácsi Hagyományőrző Egyesület Hársfavirág Népdalköre nevében szeretettel köszöntöm Önöket. Örülünk, hogy újra együtt lehetünk. Reméljük, erőben és egészségben. Amikor gondolataimat szedtem össze, hogy mit mondjak Önöknek Arany János sorai jutottak eszembe:
Így kezdi a Toldi estéjét:

" Őszbe csavarodott a természet feje,
Dérré vált a harmat, hull a fák levele.
Rövidebb, rövidebb lett a napja útja,
És hosszúkat alszik rá midőn megfutja."

Ahogy így elnézem magunkat, bizony a mi fejünk is kezd már igen-igen őszbe csavarodni. S van közöttünk, aki ezt méltósággal viseli, aki nem az pedig befesti. De hát nem is kell ezzel foglalkozunk. Inkább örüljünk a nyugodt, békés idős kornak, s becsüljük meg az élet minden percét, óráját. Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy a vidámság kapjon fő szerepet, s közben egy kicsit majd elmélázunk, elgondolkodunk egy-két bölcs gondolaton. Első számunkban Balázs Béla: Kácsi patak c. verséből hallanak részletet. Ez a vers különösen kedves lehet azoknak, akik itt születtek és itt nevelkedtek. Ezért is vette népdalkörünk azt a bátorságot, hogy dallamot szerkesztett a vershez. Reméljük megnyeri tetszésüket. S mivel mi népdalkör vagyunk, a népdalok éneklésében érezzük igazán otthon magunkat, minden más csak naiv próbálkozás. Három dalcsokrot hoztunk, ha ismerősek a dallamok lehet velünk bátran énekelni, dúdolgatni. Persze Juliska, Mariska sem maradhat ki műsorunkból. Majd egy tréfás dalos játékban megismerjük a csábító asszonyt és az igen-igen gyáva legényt. Ezután egy kis hangulatváltás következik. Két szép verset fognak hallani, amiből megtudjuk, hogy bizony az

"öreg óra egyre csak ketyeg, ketyeg,
De nem vagyunk feleslegesek."

Ezután a versek hangulatához illő két dallal zárjuk műsorunkat.
Én pedig befejezésül Hemmingway sorait ajánlom szíves figyelmükbe:

" Nem tudhatod mit rejt a sorsod
Mosolyt hoz-e vagy könnyeket,
Tanuld meg hát feledni a rosszat,
S őrizd meg a boldog perceket!"

Fogadják szerény kis műsorunkat olyan szeretettel, ahogy mi készültünk erre a napra.
Jó szórakozást kívánunk!


Első Mangalica Fesztivál Kácson
2009. december 4.

2009. december 4-én első alkalommal került megrendezésre Kácson a Mangalica Fesztivál. Az ötlet egy kedves, budapesti támogatónktól Dr. Nagy Jánostól származott. Véleménye szerint vissza kell térnünk a hagyományos állattartásra, kiemelten a mangalica tenyésztésre; és ez a kis bükki település alkalmas arra, hogy ebből hagyományt teremtsen. Már a hét elején megkezdődtek a lázas előkészületek: nemcsak munkából, de szerencsére segítségből sem volt hiány. Az önkormányzat és a konyha dolgozóinak teendőit lelkesen segítette jó néhány kácsi lakos. A három mangalica levágására a fesztivált megelőző napon került sor. A böllér munkához kiválóan értő "henteseink" zökkenőmentesen terítették le az állatokat. A feldolgozás az Önkormányzati Konyha udvarán zajlott le. A sok dolgos kéz néhány óra leforgása alatt szétbontotta a mangalicákat: keverték a kolbásztölteléket, fokhagymázták az abárolt szalonnát, sült a zsír, töltődött a hurka, a kolbász. Az asszonyok sem tétlenkedtek a konyhán: töltötték a három üstnyi töltött káposztát. A templomban adventi koncertet szerveztünk, ahol fellépett, többek között Jankovich Maximillian kontra tenor és Vörös Judit szoprán énekes, valamint a Kács Hársfavirág Népdalkör.
A koncert után igazi disznótoros vacsorával vártuk a kedves ideérkező vendégeket és a kácsi lakosokat. A kultúrházban terített asztal várta a vendégeket, amely tepertőben, abárolt szalonnában, sült hurkában és kolbászban, töltött káposztában és fokhagymás sült húsban bővelkedett. A kultúrház előterében pedig helyi és tibolddaróci bortermelők kínálták minőségi boraikat. Az udvaron berendezett jurtasátrakban forralt bort, meleg teát és krampampulit fogyaszthattak a vendégek.
Bizton állíthatjuk, hogy az Első Mangalica Fesztivál Kácson jól sikerült, kb. 200 embert megvendégelhettünk, és nem utolsó sorban tapasztalatokat gyűjthettünk, ahhoz, hogy ebből a rendezvényből valóban hagyomány teremtődjön.


Vadfőző verseny
2009. január 23.

Vadásztársaságok részére rendezett Első Nemzetközi Kácsi Vadfőző Verseny, Kács - 2009. június 20.
Versenykiírás vadásztársaságoknak
Versenykiírás magánszemélyeknek
Jelentkezési lap vadásztársaságoknak
Jelentkezési lap magánszemélyeknek


KÖZÖSSÉGI MUNKA A KÁCSI VÁRHEGYEN ("Vár állott most kőhalom...")
2008. december 4.

Nem is vár, inkább csak egy középkori lakótorony. De mi kácsiak büszkén várként emlegetjük. Az igazat megvallva nem is lehetünk büszkék. Inkább bánkódni kellene, hogy ez a történelmi emlékhely ma kökény-galagonya-vadrózsa bozóttal benőtt terület, az érdeklődők által megközelithetetlen.
Tovább»

 


Elkészült Kács honlapja
2008. október 20

Elkészült a település honlapja, melyen olvashatók Kács földrajzi jellemzői, történelmi nevezetességei, megláthatók Kács értékei gazdag képanyagában, és megismerhetők a község friss hírei, eseményei.


Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató