Országos Vadfőzőverseny és Fesztivál

XI. Országos Kácsi Vadfőzőverseny
amatőrök részére
II. Nemzetközi Vadfőzőverseny vadásztársaságok részére
2010. június 19.
KÉPEK

A kácsi Önkormányzat 2010. június 19-én rendezte meg a XI. Országos Kácsi vadételfőző versenyt és fesztivált amatőrök részére, valamint a II. Nemzetközi Vadfőző versenyt vadásztársaságok részére.
Az immár nemzetközi szintű, a régió egyik legrangosabb eseményévé fejlődött rendezvényre az ország szinte minden területéről érkeztek amatőr szakácsok, baráti társaságok és vadásztársaságok, akiket elbűvölt a falu földrajzi fekvésének szépsége, a rendezvény szervezőinek profizmusa a nagy színpadon szervezett minden korosztályt és minden kulturális műfajt kedvelő ízlését kiszolgáló programok gazdagsága, a fesztivál barátságos hangulata és az önfeledt szórakozást, kikapcsolódást biztosító számos kísérő rendezvény (kiállítás, kirakodóvásár, arcfestés, póni lovaglás) és a kedvező időjárás.

Sajnos a kácsi rendezvényre egy olyan időszakban került sor, amikor a megye több településén a rendkívüli időjárás, az árvízi katasztrófák több ezer ember, család életét tették tönkre. A Magyar Torna Szövetség elnökének, Dr. Nagy Jánosnak a kezdeményezésére a sporttársadalom összefogott a nehéz helyzetbe került emberek segítése, támogatása érdekében. Külön öröm Kács lakóinak, és nagyon megtisztelő a szervezők számára, hogy a Kácsi Vadételfőző Verseny és Fesztivál rendezvénye lett a támogatás, a segítség nyújtásának bázisa, kiinduló helyszíne.
E kezdeményezéshez csatlakoztak még magyarországi és határon túli lovagrendek, akik több millió forint értékben juttattak el adományokat Kácsra, melyet a tornaszövetség adományaival közösen adnak át az árvíz sújtotta Szendrőládon. Az adományokat Dobó Györgytől, a KMFAP miniszterelnöki kabinetjének tagjától Joó Istvánné, Szendrőlád polgármestere vette át. A kácsi szakácsok a jótékonysági főzőverseny keretében 50kg vadhúsból főztek pörköltöt, amit Ostorházi István, kács polgármestere, Joó Istvánné, Szendrőlád polgármestének közreműködésével osztott szét a szendrőládi árvízkárosult családok részére.

A jótékonysági vadfőző versenyen különleges megmérettetésre is sor került, ugyanis a 125 éves Magyar Torna Szövetség az olimpiai bajnok, MATSZ alelnök, Dr. Magyar Zoltán vezetésével, egy önálló csapattal, különböző sportágak képviselőivel együtt vett részt a vadétel főző versenyen. Magyar Zoltán elmondta, több mint 30 éve vadászik, gyakran főz is, így ez a viadal nem áll távol tőle. A mai versenyre vaddisznópörköltet készített, mert ezt szereti a legjobban. Természetesen a MATSZ elnöke, Dr. Nagy János is főzőkanalat ragadott. A MATSZ felhívására több sportág képviselői is jelentkeztek, így versenybe szálltak többek között karatésok, triatlonosok, atléták, kosárlabdázók, evezősök, a sí és a lovassport képviselői is. A főzők között megtalálható volt, Székely "Cérna" Zoltán, korábbi Clermont-Ferrand párbajtőr világbajnok is.

A nap folyamán a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend, a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság közösen Ostorházi István polgármester részére egy defiblirátort, az ujraélesztés egyik nélkülözhetetlen eszközét ajándékoztát a kácsi és a tibolddaróci közös körzeti orvosi rendelőjének használatára. Daher Pierre edelényi kórházigazgató részére pedig egy teherautónyi irodabútor adományt adtak át. A rendezvényre Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő is ellátogatott, aki a főzőverseny díjazásához egy üstházat is felajánlott, melyet a zsűri különdíjként a kácsi konyha munkatársainak ítélt.

A Vadfőzőversenyt és Fesztivált Ostorházi István polgármester nyitotta meg. Aki reményét fejezte ki, hogy a sikeres rendezvény híre még tovább növeli Kács hírnevét, melynek köszönhetően egyre több kiránduló, túrázó érkezik majd Kácsra, vagy e szép környezetbe beleszerető fiatal család telepedik majd le a községbe. Az idegenforgalmi hatás mellett bízik benne, hogy a helyi szolgáltatók, szállásadók, vendéglátók, kereskedők számára üzleti hasznot is hoz ez a rendezvény, és ugyanakkor vendégek mellett a helyi lakosság részére is egy feledhetetlen, kellemes hétvégi kikapcsolódást jelent a sikeres fesztivál.

A kultúrházban már kora délelőtt megkezdődött a borverseny, melyre 19 fehérborral, 10 vörössel és 3 roséval neveztek be. A zsűri tagjai: Németh László elnök, Bizánc László, Csikai Ferenc, Heinemann Pál, Malinkó Viktor, Garai Roland, Kupai Tamás és Ketzer Istvánné. Borverseny eredmények»

A rendezvény hangulatához rendkívül jól illeszkedett a kultúrházban berendezett kiállítás, melyben a régi háztartások eszközei- bútorai, régi népies hímzések, szőttesek, a földművelésnél használt eszközök értékes kincsit, igényesen berendezve mutatták be a szervezők.

A fesztivál helyszínén már reggeltől nagy volt a zsongás, folyamatosan érkeztek a csapatok és megkezdődtek a főzési előkészületek,a sátorok dekorációja.

A zsűri feladatát a gasztronómiai szövetség neves szakemberei látták el: Csetneki László, Németh József, Jankó István, Dózsa György, akik több szempont alapján értékelték az ételfőző versenyen részt vevők munkáját:

 • A versenyző megjelenése, higiénia munka közben, technológiai fegyelem, munkaszervezés
 • illat, zamat, ízharmónia
 • Merészség, kreativitás
 • Összbenyomás, tálalás
 • Plusz pontokat lehet elérni a sátor és környékének tájjellegű dekorációjával.
Az ételfőző verseny eredményei »
Az értékes díjakat a délutáni eredményhirdetéskor adták át.
A díjak mellett a vadételek minőségét igazolta, hogy estére minden bogrács üres lett, még az önkormányzat 150 kg vaddisznó, szarvas és sertés csülökből főzött óriás bográcsa is.

A vendégek részére a helyiek "pampuskát", palacsintát és lángost is sütöttek, de a szomjúság oltására is széles választék állt rendelkezésre.

A főzés ideje alatt a nagyszínpadon Pásztor Zita műsorközlő közreműködésével folyamatosan ment a műsor.
A programban közreműködtek, a jó hangulatot biztosították:

 • Kácsi Népdalkör
 • BOJTORJÁN együttes
 • Tállyai Népdalkör
 • Éneklő Szakácsok
 • Menyhért Táncstudió
 • Matyó Táncegyüttes
 • Groovehouse
 • Balázs Daniella és tanítványai
 • Superego 3 /Eger Kő-kút/
 • Spirit

A rendezvényt záró egyedi "kácsi fáklyafényes" utcabálon a zenét a SILVER MOON zenekar biztosította.

Köszönet Kács Önkormányzatának, a rendezvény támogatóinak, a lebonyolításban segítőknek, a fellépőknek és a versenyben résztvevőknek!

 

 

A rendezvény fővédnöke az ÉRV

A 11. Vadfőzőverseny szponzorai

AGRÁRIUS Kft.-Debrecen
Farkas Bertalan
Konrád Attila
Borsod Volán
Gyermelyi Tészta Kállai László
Mezőkövesdi Ker Coop
Brezovcsik Béla
Holicskó Barnabás
Modine Hungária Kft.
Csetneki László
Horváth Lajos
Muysers Henri
Csíkos Imre
Hungarofék Kft.
Nissan Balogh
Dobrai Imre
Jakab Italdiszkont
Péter József
Dusza Bertalan
Jura Plussz Kft.
Pető Ker Kft.
ÉRV
Kalina László
Szepesi Nándor
Fábry Zoltán
Kanyar Csárda Bajnok Zita
Szikla Presszó Balog Tibor
Tiboddaróci Önkormányzat


Nemzetközi Kácsi Vadfőzőverseny
2010. június 19.
1. Meghívó és versenykiírás vadásztársaságok részére a Nemzetközi Kácsi Vadfőzőversenyre»
2. Jelentkezési lap a Nemzetközi Kácsi Vadfőzőversenyre vadásztársaságok részére»
3. Meghívó és versenykiírás a 11. Országos Kácsi Vadfőzőversenyre»
4. Jelentkezési Lap a 11. Országos Kácsi Vadfőzőversenyre»

A rendezvény fővédnöke az ÉRV

Program
10:10-10.40
A kácsi Népdalkör műsora
11:00-12:00
A BOJTORJÁN együttes zenél
12:10-12:40
A tállyai Népdalkör bemutatója
12:50-13:30
A Matyó Táncegyüttes
13:40-14:20
Az Éneklő Szakácsok
14:30-15:00
Menyhért Táncstudió
17:00-17:40
Groovehouse
17:50-18:20
Balázs Daniella műsora
18:30-19:00
Superego 3
19:00-20:00
Spirit
20:00-02:00
A fáklyafényes utcabálon a kiváló zenét a
SILVER MOON zenekar biztosítja
Versenyprogram
09:00-09:20 Tűzhelyek, húsadagok kisorsolása
09:00-12:00 Borverseny a Kultúrház Nagytermében
10:00-16:00 Vidám gyermekvetélkedők , póni lovaglás, kézművessátor
10:00-16:00 Helytörténeti kiállítás az Ifjusági Clubban
10:00-10:10 Megnyitó, a zsűrit bemutatja Csetneki László A MNGSZ Észak-Bükki Régió elnöke
10:10-15:30 A versenyművek elkészítése a zsűri folyamatos felügyelete mellett
15:30-17:00 Eredményhirdetés, záróbeszéd, köszönetnyilvánítás


Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató