Hírek

KÖZÖSSÉGI MUNKA A KÁCSI VÁRHEGYEN
("Vár állott most kőhalom...")

Nem is vár, inkább csak egy középkori lakótorony. De mi kácsiak büszkén várként emlegetjük. Az igazat megvallva nem is lehetünk büszkék. Inkább bánkódni kellene, hogy ez a történelmi emlékhely ma kökény-galagonya-vadrózsa bozóttal benőtt terület, az érdeklődők által megközelithetetlen.

 

Sajnos már nem is maradt sok ebből az ezer éves épitményből, mert a környék lakossága elhordta a köveit. Sok régi ház, támfal, kerités épült az elhordott kövekből. Igy a kácsi Árpádkori lakótoronyból ma már csak egy kis faltöredék látható.

Az 1967-68-ban végzett ásatások során a mély várárokkal körbehatárolt területen belül egy négyzet alaprajzú, vastag falú lakótorony maradványai kerültek elő.
"Az árokkal körülvett terület közepe táján feltárt 10x10 m-es négyzet alaprajzú tororony falvastagsága 2,5 m; a belső területe 5x5 m. Falazása habarcsba rakott szabálytalan alakú kövekből készült, amelyhez valószinüleg az épületet körülvevő, a sziklába vágott árok kibányászott köveit használták fel." (Parádi Nándor. 1968.)
2007. őszén a Kácsi Hagyományörző Egyesület elhatározta, hogy kitakaritja a várárkot, megközelithetővé teszi a várromot,és majd a várrom mellett egy kilátót, esőbeállót is épit. Azt is elhatározta ,hogy a még meglevő falmaradványokat egy régészeti feltárás keretében kikeresteti és tartósitja.

2008. tavaszán a munka el is kezdődött. Az egyesület és a Kácsi Ifjusági Kör tagjai a terület egy részét kitakaritották. Ezt folytatta 2008. november 15-én és 22-én az egyesület és az önkormányzat.

 

 

Első nap 25, második nap 22 főből álló lelkes kis csapataink irtották a bozótot, az áthatolhatatlanul sűrűvé vált kökény-galagonya-vadrózsa bokrokat.

A munkában résztvettek:

dr.Kapusi Imre, Ostorházi István, Kalina László, Balogh József, dr.Pázmándy László,Hegedüs Péter,
Czufor András, Sipos Gyula, Csorba Richárd, Varga István, Koleszár Csaba, Hajdu István, Bajnok László, Korpás Gábor, Bajnok Lászlóné, Szabó Béláné ( Valika), Szalay Jánosné, Kiss Józsefné, Ostorházi Andrásné, Vékony Sándorné, dr.Kapusi Imréné, Cserni Tiborné, Czufor Andrásné, Varga Sándorné, Szabó Imréné, Vékony Sándor, Vékony László, Nagyné Bene Mónika, Szabó Béláné (Marika), Molnár Károlyné, Somogyi Istvánné, Balog Barnáné, Tusay Dénes.

Több órás kemény munkával sikerült a várrom legmagasabb pontjára feljutnunk.

 

 

 

A legmagasabb pontról csodálatos látvány tárult elénk. Kács maga, mint egy kis ékszerdoboz a patak völgyében , a magas hegyek ölelésében.

Hogy terveinkből mennyit sikerül megvalósitani azt még nem tudhatjuk, de bizakodóak
vagyunk.

Bizunk benne, hogy a kácsiak összefogásával minden tervünk valóra váik.

Jelszavunk: "LELKESEDJÜNK - LELKESÍTSÜNK"

A Kácsi Hagyományörző Egyesület nevében lejegyezte:
Dr.Kapusi Imréné

Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató