Kácsi források és a patak

A Kácsi Patak sebes folyású, a forrás utáni része szintkülönbségekkel (vízesésekkel) tagolt. A patak 14 forrás vizét gyűjti össze. A forrásokból néhány langyos vizű (22-23 fokos). A Bükkben négy olyan forráscsoport ismert, amely az évi közepes lég hőmérsékletnél magasabb hőfok un. termál, vagy langyos vizet szolgáltat (egri, miskolc-tapolcai, diógyőr-tapolcai és a kácsi forráscsoportok). Ezek a forráscsoportok képezik a legmélyebb , forrás alakjában felszínre bukkanó, karsztvíz megcsapolási szintet és így gyakorlatilag sosem apadnak el. (A hideg források elapadhatnak !) A kácsi langyos források összes vízhozama kb. 5000 l/perc. Ez a víz jelenleg hasznosítatlanul folyik a patakba! A hideg források vizét az ÉRV hasznosítja, több mint 40000 ember ivóvize innen és a sályi vízfőből származik. A kácsi hideg források részbeni foglalására 1972- ben került sor.
A patak langyos vizű ágában él a fekete bödöncsiga (Theodoxus prevostianus). Ez a csiga több tízezer éves maradvány faj, csak a langyos vizű forrásokban maradt fenn!

A Kácsi Patak teljes hossza 18340 m. A patak vize egykor (Kácstól Mezőnagymihályig) 12 vízimalmot hajtott. A vízimalmok őröltek, fűrészeltek, kendert törtek, áramot fejlesztettek.
A XVIII. századi kácsi kéziratos térképeken néhány vízimalom helye még feliratozásra került: Tizedes malom, Zsindeles malom, Kecskekő malom, Kis malom, Gödör malom, Égett malom. A legtovább fennmaradt vízimalmunk a Bodnár malom. Ez a malom jelenleg műemlék. 1986-ban újították fel a saját és a nekézsenyi malom berendezési tárgyainak felhasználásával. Sajnos már ez a malom is a romlás tuját járja: nem működik a vízellátó csatornája, lerohadt a vízkereke, a belső részét pedig eszi a szú. 20 évvel ez előtt a felülcsapós vízkerék még működött, a rajta átfolyó vízeséssel Kács leghangulatosabb turisztikai látványossága volt. Érdemes lenne újra működésbe hozni!

Részletek "Balázs Béla F.: A kácsi patak" c. versből.
"Te, vén Bükk könnyétől mélyre mosott árok!
Kanyargós partodon elmerengve járok.
Futó habjaidnak kedves susogása-
Mint egy szép regényes kor öreg krónikása
Sok szép mondájával,
Szomorú jelenből dicsőséges múltba
Úgy ragad magával.

Miért sietsz úgy tőlünk? Habjaid mért futnak?
Meguntad tán e tájat s azért eredsz utak?
Nem szeretnek téged sehol úgy, mint nálunk!
Hiszen mi vagyunk kik forrásodhoz járunk
S látjuk születésed;
Köztünk nőssz meg; minden búnkban, örömünkben
Neked is van részed.

Te, vén Bükk könnyétől mélyre mosott árok,
Partodon tűnődve, elmélázva állok.
Hallgatom habjaid panaszos súgását
S megértem már vized tova rohanását...
Vezéreljen Isten!
A regényes, szép mullt, akárhogy óhajtjuk:
Nem ujjul föl itten!Képek Kácsról

Légifotók - galéria

Kács télen 2010- galéria

Községház

Kultúrház

Római Katolikus Műemlék Templom

Szurdok erdő

Kőhodály belülről

Kőhodály
© 2008-2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató