Kácson
1998-ban rendezték meg az első vadfőző versenyt.
Mivel a kácsiak e rendezvényt nemcsak a vadhús,
hanem a vadászok ünnepének is szánják, ezért az
evéssel, ivással, gasztronómiai bemutatókkal,
versenyekkel gazdag rendezvényen a jó hangulatot
változatos kísérőprogramok garantálják.
A
lakoma minden évben június második felében kerül
megrendezésre. Ám Kács szelleme máskor
is megidézhető, ugyanis a vadfőző versenyben
indított recepteket összegyűjtik, s a Kácsi
Szakácsok című sorozat köteteiben évről-évre
könyvalakban is kiadják.
Első Nemzetközi Kácsi Vadételfőző Verseny
2009
Képek a rendezvényről»
Vadásztársaságok
részére rendezett Első Nemzetközi Kácsi
Vadételfőző Verseny, 2009. június 20-án
Versenykiírás
vadásztársaságoknak
Versenykiírás
magánszemélyeknek
Jelentkezési
lap vadásztársaságoknak
Jelentkezési
lap magánszemélyeknek
Vadételfőző versenyről
Az
erdő ajándékainak felhasználásával készülnek
a finom falatok; vadászok, mesterszakácsok,
gyógy- és fűszernövények szakértői osztják meg
titkaikat egymással és a természetet , hasukat
kedvelő látogatókkal.
A vadételfőző verseny hangulatát jól érzékelteti
egy internetes élménybeszámoló, érdemes elolvasni.
A beszámoló címe: Brillat chef vadul kácsozik.
A beszámolót közreadó honlap www. hejszakacsok.hu
|
Részletek
a beszámolóból:
Megérkeztünkkor sötét fellegek jelezték, jó
ha esernyőt is viszünk a falu központjában tartott
vadfőző verseny színhelyére. Szerencsére az
ernyőre nem volt szükség, így a kockás füzetem
sem került veszélybe, amibe a látottakat jegyzeteltem.
Nem kis fondorlattal a zsűri mellé csapódtam,
akik sorba járták a versenyzőket, felírták az
adatokat, ki kicsoda és mit főz.
Voltak olyan részvevők ,akik (így vagy úgy,
de) mély benyomást tettek rám. Ime:LEATI TEAM.
Ősgulyást készítettek. Színfolt az ő részvételük,
nagyon messziről, Belgiumból jöttek. Mosolyognak,
diszkréten vidámak, intelligensen kérdeznek,
válaszolnak, nagyon törve a magyart: ősgulyás,
nem paprika csak zöld, meg hússág.
TISZAKESZI LEGÉNYEK. Halászlét, vaddisznó pörköltet,
sült halat készítettek. Halászlé kell? Tessék!
Hoztak magukkal kisbográcsot, kanalat is adtak
hozzá. Kenyeret nyomtak a kezembe, egyél barátom!
A szegedi halászléfőző versenyen egy ilyen adagért
1200 Ft-ot kértek. Itt meg: tessék barátom,
majd hozd vissza a bográcsot. Megsült a hal
is, tessék! Majd fél kilót pakoltak a szalvétámra.
HUNGARIAN EXTREME CACHER TEAM. Pikáns vadragut
készítettek. Rendkívül élveztem a velük való
eszmecserét. Látszott munkájukon, hogy nem tanulták
az alapokat, de ösztöneikkel, kreativitásukkal
túllendítik magukat ezeken az apróságokon. Mint
mondják ők menet közben formálják, alakítják
az ételt, játszanak, beszélgetnek vele, az meg
elárulja nekik, mit is kíván még. Gyönyörű!
VÁZSONVÖLGYI VADÁSZOK. Bükkzsérci lucskos káposzta.
Kittemberger Kálmán sem tudná felülmúlni , kérem!
Vázsonvölgyi vadászok nagyon értenek ahhoz is
miként kell kimutatni társadalomban elfoglalt
pozíciójukat. Cigányzenészek húzták végig a
fülükbe. Hangban senki sem tudta felülmúlni
népes csapatukat.
BODZÁSOK. Vaddisznó tarja, mája tárcsán sütve
,sültburgonya ágyon, hagymakoronával. Magyar
woknak nevezem eme edényzetet, nem tudom ki
a feltalálója, de a jóisten biztosan megjutalmazza
érte. Le akartam adni nekik a második kóstoló
jegyemet. Na tedd el! Azt hiszed, hogy ez érdekel
minket!? Gyere és egyél!
Kedves
illetékesek! Ilyennek őrizzék meg a versenyüket!
Családiasnak, naivnak, emberközelinek, mint
amilyen Kács maga. Akkor minden évben jövök,
de a kísérő programokra kicsit több energiát
fordítsanak, mert ha nem, a kedvesem sajnos
otthon marad."
A vadételfőző versenyeken rendszerint a kácsi
borok is jól szerepelnek. Pl. a képen látható
Orosz István leányka bora a 2008. évi versenyen
aranyérmet kapott.