Finom
ételek ,jó hangulat, szórakoztató műsorok,
kellemes idő - így lehetne röviden értékelni
a XIV. Kácsi Vadfőző Verseny
napját. A közel 40 amatőr versenyzőt,
több százan kísérték, de az egész napos
rendezvényre több ezren voltak kíváncsiak.
A versenycsapatokban otthonosan mozgó
visszatérő vendégarcokkal is találkozhattunk,
de a Kácsi Vadfőző jó
híre, a település fekvésének szépsége
újabbnál-újabb baráti társaságokat vonzott
a szervezők nagy örömére. Az ország szinte
minden területéről érkeztek csapatok:
így Budapestről, Debrecenből, Miskolcról,
Egerből, Karcagról, Ceglédről, Zsámbékról,
Iregcsemcséről, a szomszédos településekről
Tibolddarócról, Vattáról, de a hazaiak
is több csapattal neveztek a versenyre,
akik között több kácsról elszármazott
tért haza.
A rendezvény vendégeit Ostorházi
István polgármester köszöntötte,
majd megnyitotta a XIV. Vadfőző
Versenyt. A zsűri nevében Csetneki
László az MNGSZ Észak-Bükki
Régió Elnöke köszöntötte a versenyző
csapatokat, ismertette a vadfőző verseny
fő szabályait bemutatta a gasztronómiai
szövetség neves szakembereiből választott
zsűri tagjait: Elnök: Németh József.
További zsűri tagok: Dózsa György, Vér
János. A zsűri folyamatosan ellenőrizte
az ételek készítésének folyamatát, majd
szigorú szempontok szerint értékelte a
műveket:• A versenyző megjelenése, higiénia
munka közben, technológiai fegyelem, munkaszervezés.•
Illat, zamat, ízharmónia• Merészség, kreativitás•
Összbenyomás, tálalás •Külön pontokat
lehetett elérni a sátor és környékének
tájjellegű feldíszítésével.
A csapatok a kellemes napsütésben, jó
hangulatban már reggeli készítésével és
elfogyasztásával indították a napot. A
benevezett versenyételek mellett többen
készítettek a baráti társaság ízlésének
megfelelő külön bográcsos- vagy tárcsánsült
ételeket. A bátrabb és kreatívabb hölgyek
különböző gombócokat főztek, vagy éppen
sztrapacskát is szaggattak. Az önkormányzat
is kitett magáért, ugyanis 4 mangalica
süldőt pörgettek, grilleztek látványosan,
de sütöttek kemencében csülköt, és főztek
a szokásos órisábográcsban vaddisznóhúsos
babgulyást. A felnőttek szakmai képzésére
a KHusquarna kisgép bemutatót tartott,
a sátorosok vadász-és egyéb portékájukat
kínálták, míg az arcfestő a gyerekek dekorálásában
serénykedett.
Déltájban a nagyszínpadon a kulturális
programokat dobbergéssel nyitotta meg
a Fekete Csaba "Kisbíró",
aki a délutáni kulturális program "főszónoka"
volt. Első programként: Jó
ebédhez szólt a nóta! A kácsi
Hársfavirág- a Tibolddaróci- és a Bükkábrányi
Népdalkör közreműködésével. Miközben
jóízűen fogyasztották a baráti társaságok
és a rendezvényre érkező vendégek az ebédet,
a színpadon folyamatosan pörögtek a színvonalas
műsorok, melyben a kisgyőri amatőr csoportok
(Kökörcsin Népdalkör, Kökörcsin
Táncegyüttes, Huszártáncosok, a Tarsoly
együttes), és a
Menyhért Táncstúdió táncosainak
produkcióit láthattuk.
16 órakor a nap legizgalmasabb
pillanata a főzőverseny eredményhírdetésére
került sor. A Zsűri értékelését követően
a díjakat Tállai András önkormányzati
államtitkár, országgyűlési képviselő és
Ostorházi István polgármester
adta át. Eredmény
letölthető»
Az eredményhirdetést követően továbbfolytatódott
a szórakoztató kulturális program, melyet
a Desperado együttes
nyitott meg nagy sikerrel. Szinte minden
korosztály nagy élvezettel hallgatta műsorukat,
néhányan táncra is perdültek, majd élvezettel
fotószkodtak az ismert sztárokkal. Az
est másik nagy sztárvendége a kizárólag
élőzenét játszó- és éneklő Jump
rock Band együttes volt, akik
ismert nagy magyar slágereket adtak elő
a Bikinitől, Omegától, Eddától és megemlékeztek
Bódi Lászlóról is(Cipő). A Vadfőzőverseny
a CukorDuó mulatós zenéjére
hajnalig tartó mulatozással ért véget.
A nagysikerű rendezvényért köszönet a
rendezvény szervezőinek, a község önkormányzatának,
a lebonyolításban közreműködőknek és a
támogatóknak.
|